Wat is een QR-code en waarom is het belangrijk voor je bedrijf?

door | okt 18, 2024 | work | 0 Reacties

Home - Blogs - work - Wat is een QR-code en waarom is het belangrijk voor je bedrijf?

Heel vaak zie je internetadressen op billboards en op de (zij)kanten van voertuigen. Je wilt die website gaan bekijken, maar het invoeren van een lange URL is onhandig, vooral als je onderweg bent. Dit is precies waar QR-codes uitkomst bieden. Met één snelle scan ben je direct op de juiste pagina, zonder gedoe met typen. In deze blog leggen ik uit wat een QR-code precies is, hoe het werkt en waarom het een belangrijke gereedschap is voor jouw bedrijf.

QR-codes, kort voor “Quick Response”-codes, zijn tweedimensionale streepjescodes die eenvoudig kunnen worden gescand met een smartphone of scanner om snel toegang te krijgen tot informatie. In tegenstelling tot traditionele streepjescodes kunnen QR-codes veel meer gegevens bevatten, zoals webadressen, tekst, contactgegevens of zelfs volledige productinformatie.

Geschiedenis van de QR-code

De QR-code werd in 1994 uitgevonden door Denso Wave, een dochteronderneming van Toyota, om onderdelen in de autofabriek te volgen. Het belangrijkste doel was het ontwikkelen van een code die meer gegevens kon opslaan en sneller gescand kon worden dan de traditionele streepjescode. In de daaropvolgende jaren werd de QR-code populairder, met name door de opkomst van smartphones, waardoor iedereen eenvoudig QR-codes kan scannen zonder speciale apparatuur.

Hoe werkt een QR-code precies?

Een QR-code bestaat uit een vierkant raster van zwarte en witte blokjes die in een specifiek patroon zijn gerangschikt. Dit patroon vertegenwoordigt gecodeerde informatie, zoals een URL, tekst of andere gegevens. Wanneer een QR-code wordt gescand met een smartphonecamera of een QR-scanner, wordt het patroon gelezen en omgezet in begrijpelijke informatie. De scanner decodeert de gegevens door de positie van de zwarte en witte blokjes te analyseren, waarna de informatie op het scherm wordt weergegeven of direct een actie uitvoert, zoals het openen van een website of het versturen van een bericht.

De snelheid van QR-codes komt voort uit hun ontwerp. Ze zijn gemaakt om binnen enkele seconden te worden gescand en verwerkt, ongeacht de hoek of richting waarin ze worden gescand. Hierdoor zijn QR-codes een bijzonder efficiënte manier om grote hoeveelheden informatie snel en nauwkeurig toegankelijk te maken voor gebruikers.

Misconcepties over QR-codes en waarom ze niet kloppen

Hoewel QR-codes steeds vaker worden gebruikt, bestaan er enkele hardnekkige misverstanden over deze technologie. Laten we enkele veelvoorkomende misconcepties uit de wereld helpen:

  • QR-codes zijn onveilig en kunnen virussen verspreiden:

    Een veelvoorkomend misverstand is dat QR-codes direct virussen kunnen verspreiden. Dit is onjuist, want QR-codes zelf bevatten geen schadelijke software. Wel kunnen QR-codes soms linken naar onveilige websites. Daarom is het altijd verstandig om alleen QR-codes van betrouwbare bronnen te scannen.

  • QR-codes worden nauwelijks meer gebruikt:

    Sommige mensen denken dat QR-codes hun hoogtepunt hebben gehad. In werkelijkheid zijn ze populairder dan ooit, vooral tijdens en na de COVID-19-pandemie, waarin contactloze interacties belangrijker werden.

  • Je hebt een speciale app nodig om QR-codes te scannen:

    Dit was vroeger waar, maar tegenwoordig hebben de meeste moderne smartphones ingebouwde QR-code scanners in hun camera-apps, wat het gebruik ervan nog toegankelijker maakt.

  • QR-codes zijn alleen nuttig voor marketing:

    QR-codes worden vaak voor marketingdoeleinden gebruikt, maar ze hebben veel meer toepassingen, zoals betalingen, het delen van contactgegevens, en productverificatie.

  • QR-codes werken alleen met internet:

    Hoewel veel QR-codes linken naar online content, kunnen ze ook offline informatie delen, zoals contactgegevens of Wi-Fi-wachtwoorden.

  • QR-codes zijn lelijk en storend in design:

    QR-codes kunnen volledig worden aangepast aan je huisstijl. Met de juiste aanpassingen qua kleur en design kunnen ze naadloos in je branding worden geïntegreerd.

  • QR-codes zijn alleen voor grote bedrijven:

    Dit is niet waar. QR-codes zijn juist toegankelijk en kosteneffectief, waardoor ze ook perfect zijn voor kleine bedrijven die meer klanten willen bereiken.

  • QR-codes kunnen alleen tekst of een link bevatten:

    QR-codes kunnen veel meer informatie bevatten dan alleen tekst of een link. Ze kunnen ook contactgegevens, Wi-Fi-instellingen of zelfs betalingsinformatie opslaan.

  • QR-codes werken niet als ze beschadigd zijn:

    QR-codes zijn robuust en ontworpen om foutcorrectie te ondersteunen. Zelfs als een deel van de code beschadigd is, kan deze vaak nog steeds worden gescand.

  • QR-codes hebben geen toekomst:

    Door hun brede toepasbaarheid en de groeiende vraag naar contactloze oplossingen, blijven QR-codes relevant en zullen ze in de toekomst nog vaak gebruikt worden.

ZO. Nu dat we de misconcepties uit de weg hebben, hier dus:

10 Redenen waarom het gebruik van QR-codes belangrijk kan zijn voor je bedrijf

Het gebruik van QR-codes biedt bedrijven tal van voordelen, van het verbeteren van de klantbeleving tot het vergroten van de toegankelijkheid van informatie. Hieronder vind je 10 redenen waarom QR-codes een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan jouw bedrijfsstrategie.

  • Toegankelijkheid en eenvoud

    QR-codes bieden een snelle en eenvoudige manier om klanten toegang te geven tot belangrijke informatie. Een enkele scan kan hen direct leiden naar je website, productinformatie of contactgegevens, zonder dat ze lange URL’s hoeven in te typen.

  • Kostenbesparend

    QR-codes zijn goedkoop te genereren en kunnen op allerlei materialen worden afgedrukt, zoals flyers, visitekaartjes en verpakkingen. Dit maakt het een kosteneffectieve marketingtool voor kleine en middelgrote bedrijven.

  • Gebruiksvriendelijkheid

    Het enige wat een gebruiker nodig heeft, is een smartphone met een camera. Dit zorgt ervoor dat QR-codes toegankelijk zijn voor een breed publiek en dat klanten zonder technische kennis eenvoudig de informatie kunnen verkrijgen.

  • Tijdsbesparing voor klanten

    QR-codes maken het mogelijk voor klanten om in slechts enkele seconden informatie te krijgen of een aankoop te doen. Dit verkort de tijd die ze nodig hebben om toegang te krijgen tot je diensten of producten, wat hun ervaring met jouw bedrijf verbetert.

  • Betere gebruikerservaring

    Door QR-codes te integreren in je marketing, bied je je klanten een naadloze ervaring. Of het nu gaat om het direct downloaden van een app of het ontvangen van een speciale aanbieding, de klant krijgt direct wat ze zoeken zonder omwegen.

  • Gegevens en statistieken

    Met QR-codes kun je eenvoudig statistieken bijhouden. Elke keer dat een QR-code wordt gescand, kun je gegevens verzamelen, zoals het aantal scans en de locatie van de gebruikers. Dit biedt waardevolle inzichten in het gedrag van je doelgroep.

  • Contactloos gemak

    Vooral na de COVID-19-pandemie zijn QR-codes essentieel geworden voor contactloze interacties. Denk aan contactloze betalingen, menukaarten in restaurants en digitale toegangskaarten voor evenementen. Dit verhoogt de veiligheid en het gemak voor klanten.

  • Mogelijkheden tot personalisatie

    QR-codes kunnen worden aangepast aan je merk, met specifieke kleuren, logo’s en stijlen. Dit helpt om je merkidentiteit te versterken terwijl je gebruikmaakt van een technologie die klanten aanspreekt.

  • Omni-channel marketing

    Met een QR-code kun je eenvoudig de brug slaan tussen je fysieke en digitale marketing. Een klant kan bijvoorbeeld een flyer of poster scannen en direct naar je online winkel of sociale media worden geleid, waardoor je meer verkeer naar je digitale kanalen trekt.

  • Multifunctioneel gebruik

    QR-codes kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Van het tonen van productinformatie, het delen van WiFi-wachtwoorden, tot het aanbieden van speciale aanbiedingen of kortingsbonnen. Deze veelzijdigheid maakt het een waardevolle tool voor elk type bedrijf.

 

Conclusie

De QR-code is een veelzijdige en krachtige tool die niet alleen geschikt is voor marketing, maar ook voor interne processen, klantenservice en betalingen. Door QR-codes te integreren in je bedrijf, verhoog je de efficiëntie en klanttevredenheid. Misverstanden over QR-codes zijn vaak gebaseerd op verouderde informatie en/of complottheorieën, terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen en aan populariteit wint. Of je nu een klein bedrijf bent of een grote onderneming, QR-codes kunnen je helpen om je doelen sneller en effectiever te bereiken.
Wil je meer weten over hoe je QR-codes kunt implementeren in je marketingstrategie? Neem dan contact met ons op voor advies op maat!

Wil je meer weten?     —–>

neem contact met mij op

Liked this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.